zaterdag 30 oktober 2010

Speculaastaart

Die wilde ik nou al heel lang eens maken! Vandaag heb ik het gedaan en hij is net klaar!
Dit is het recept, voor een heerlijke speculaastaart:

Ingrediënten

200 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram lichtbruine basterdsuiker
1 volle eetlepel speculaaskruiden
150 gram boter
1 zakje geschaafde amandelen
200 gram gepelde amandelen
200 gram witte basterdsuiker
4 eetlepels advocaat
1 los geklopt ei

Springvorm van 26 cm
Keukenmachine of staafmixer met hakfunctie.
Deegroller
Huishoudfolie

Bereidingswijze:

1. Meng het bakmeel, de bruine basterdsuiker, de kruiden en de boter tot een kruimelig mengsel.
2. Voeg zoveel water toe als nodig (twee of drie eetlepels) om er een samenhangend deeg van te maken.
Verpak het deeg in huishoudfoli of een plastic zakje en leg het in de koelkast.
3.Maal met de keukenmachine de amandelen met de witte basterdsuiker tot de amandelen fijngemalen zijn.
4. Voeg de advocaat en ongeveer de helft van het losgeklopte ei toe en laat de machine nogmaals kort draaien tot het een samenhangend mengsel is.
5. Verwarm de oven voor op 160 graden.
6. Bekleed de springvorm met iets meer als de helft van het deeg, de bodem en de rand (net als bij een appeltaart).
7. Vul de vorm met het amandelmengsel.
8. Maak een bal van het overige deeg en leg dit tussen 2 stukken huishoudfolie. Rol het uit met een deegroller. Maak hem zo groot als de springvorm. En leg de ronde deeglap op het amandelmengsel.Druk de deegranden op elkaar. Snijd eventueel met een scherp mesje overtollig deeg weg.
9. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei.
10. Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.
11. Haal de taart uit de oven en bestrooi met de geschaafde amandelen. Zet de taart nog circa 10 minuten terug in de oven, tot de amandelen beginnen te kleuren.
Laat de taart circa 10 minuten afkoelen in de vorm en verwijder daarna de rand.

1 opmerking: