zaterdag 28 mei 2011

Aardbeientaartjes

De aardbeientijd komt er weer aan! Het vorige weekend maakte ik heerlijke aardbeientaartjes, een bodem van koek gevuld met banketbakkersroom en de aardbeien er bovenop. Makkelijk en snel te maken.
Dit heb je nodig voor ongeveer 12 taartjes:

12 taartvormpjes
mixer
boter en bloem om de vormpjes in te vetten
deegroller

Voor de taartbodempjes:
300 gram zelfrijzend bakmeel
160 gram basterdsuiker
200 gram boter (roomboter of margarine)
1 losgeklopt ei

Voor de banketbakkersroom:
250 ml melk
50 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
25 gram bloem
2 eidooiers

En aardbeien, zoveel als je er op kwijt kunt! :-)

Bereidingswijze:

Vet de vormpjes in en bestrooi met bloem.
Verwarm de oven voor tot 160 graden.
Mix de boter zacht en voeg de basterdsuiker toe.
Even mixen tot de basterdsuiker is opgenomen.
Voeg dan iets meer als de helft van het losgeklopte ei en het zelfrijzendebakmeel toe.
Mix dit tot je een samenhangend deeg hebt.
Als het teveel plakt kun je nog wat zelfijzendbakmeel toevoegen of zet het deeg verpakt een half uurtje in de koelkast.
Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid aanrecht.
Steek deeg uit met de taartvormpjes en leg dit lapje in het vormpje. Als het gaat scheuren kun je een rolletje van deeg maken en dat in het gootje leggen om te steunen. Hier zie je later niets meer van.
Vul zo alle vormpjes en bak ze in het midden van de oven, ongeveer 20-30 minuten.

Na het bakken de koekjes direct uit de vorm halen en laten afkoelen op een rooster.

Nu kun je de banketbakkersroom gaan maken.
Scheid de eieren.
Mix de eidooiers met de bloem en een scheutje van de melk tot een glad papje.
Verwarm de rest van de melk tot het kookpunt.
Doe dan de suiker en vanillesuiker erbij en roer even tot het opgelost is.
Giet de warme melk heel langzaam terwijl je mixt bij de het eierpapje.
Als je alle melk erbij hebt gegoten doe je het mengsel terug in de pan en breng het op een half pitje al roerend aan de kook.
Je zult zien dat het al gauw dikker wordt.
Laat de dikke vla even koken en klaar is het!

Giet de warme vla voorzichtig in de taartvormpjes en laat het geheel goed afkoelen.
Dan de aardbeien erop en klaar!




5 opmerkingen:

  1. Lekker!!! dank je wel voor het recept, ik vind aardbeien zolekker, we eten ze al 4 weken, maar we hebben dan ook geluk om naast een aardbeienteler te wonen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dat ziet er uit om op te eten, dit recept ga ik bewaren.
    Dank je wel.

    gr Stina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammie!!

    Het ziet er lekker uit Karlina.

    Maar ik vind het toch wel stiekum veel werk op die manier.Ik blijf het wel op mijn manier doen, dat bevalt prima!!

    Groetjes Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit recept wordt uitgeprint en volgend weekend gemaakt.
    Lijkt me heel lekker.

    groetjes Hilda

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Karlina,

    Lijkt het maar zo of is het hier heel erg stiletjes??

    Ik hoop wel dat alles goed met je is??

    Lieve groetjes van Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen