zaterdag 11 september 2010

Veel gedaan....

De afgelopen dagen ben ik best druk geweest.
Behalve de normale dingen zoals werken, huishouden bijhouden ;-) en boodschappen doen heb ik ook nog leuke dingen gedaan.
Gisteren heb ik een herfstkrans gemaakt. Er waren een heleboel rode besjes en ik had van mijn moeder van die oranje lampionnetjes gehad. Dus dat vroeg om iets creatiefs.
Dit is het resultaat:


















Verder heb ik vandaag flink gesnoeid in de tuin en de auto uitgezogen.
En natuurlijk een weekendtaartje gemaakt!
Het is een fruitvlaai geworden. Na het bakken en afkoelen van de vlaai heb ik hem met banketbakkersroom gevuld en belegd met appel, kiwi, rode besjes, blauwe en witte druiven en mango. Gegarneerd met
slagroom, de toefjes zijn ietsie te groot uitgevallen....











Dit is het recept van deze heerlijke vruchtenvlaai:

Ingrediënten
200 gram bloem
snufje zout
20 gram verse gist of 5,5 gram gedroogde gist
15 gram boter
2 eetlepels olijfolie
100 ml melk
2 eetlepels basterdsuiker
1 eidooier
Springvorm of taartvorm van 26-32 cm.

Bereidingswijze

1. Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op.
2. Doe het zout onderin een kom en zeef de bloem erboven.
3. Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, olie en eidooier erbij.
Schenk het gist/melk-mengsel erbij.
4. Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met behulp van een mixer met deeghaken.
5. Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe.
6. Zet het deeg afgedekt op een warme plaats om te rijzen, max. 30 minuten .
Rijzen kun je heel goed in de oven laten gebeuren. Ik stel mijn oven op 40 graden in en rijzen maar!
7. Na het rijzen opnieuw kneden en uitrollen tot de hele vlaaibodem bedekt kan worden.
8. Bekleed de vorm met het deeg. Als je een springvorm gebruikt maak dan een opstaand randje.
9. Prik het deeg hier en daar in met een vork.
10. 30 minuten bakken in de oven.
Ovenstand: Elektrisch 175° - Hetelucht 160°


De vulling

Ingrediënten
2 eierdooiers
40 gram suiker
25 gram bloem
2,5 deciliter melk
vanillestokje of een zakje vanillesuiker
Fruit naar keuze. Bijvoorbeeld druiven, appel, kiwi, aardbeien, bessen, banaan enz.
En ja, hoe zat dat ook al weer met de eieren? Dat gele is de dooier en het 'doorzichtige' het eiwit. Eieren splitsen doe je als volgt:
Je hebt nodig: een kop en schotel.
Breek het ei op het schoteltje. Zet het kopje er overheen en laat het eiwit in een kommetje lopen of waar je het ook maar hebben wilt!

Bereidingswijze
1. De eierdooiers met de suiker door elkaar roeren, de gezeefde bloem erdoor mengen en met wat koude melk gladroeren.
2. De rest van de melk met het opengesneden vanillestokje aan de kook brengen, 20 minuten laten trekken en het stokje verwijderen.
Als je vanillesuiker gebruikt, kun je het vorige deel overslaan en de vanillesuiker aan het eiermengsel toevoegen.
3. Goed roerend de warme melk aan het mengsel toevoegen.
4. Daarna de massa al roerend aan de kook laten komen en ongeveer 4 minuten laten doorkoken.
5. De zeer dikke vla nu en dan roerend laten afkoelen tegen velvorming.
Velvorming kun je ook voorkomen door plastic folie op het oppervlak te leggen of wat suiker bovenop te strooien.
6. Slagroom stijfkloppen en mengen met de afgekoelde room.
7. De vlaai hiermee besmeren en afmaken met stukjes fruit en toefjes slagroom.



In de afgelopen weken heb ik ook nog een oud lampenkapje uit de kringloop opgeknapt.
Voor een pootje moet ik nog op zoek.
Boven zie je het oude kapje en onder zoals ie nu is.
Fijn weekend!
PS. Voor de hyves gebruikers: de layout van de blogberichten ziet er soms wat vreemd uit, op mijn orginele blog is het wel goed. Hoe dit komt weet ik niet. Als je op 'bekijk de orginele post' klikt kom je op mijn weblog.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen