vrijdag 13 augustus 2010

De weekendtaart :-)

Voor dit weekend wil ik een zwitserse room vlaai gaan maken.
Een vlaai heb ik nog nooit gemaakt dus ik ben heel benieuwd hoe het gaat smaken.
Je hebt kant en klare vlaai mixen van homemade. Ook op de website van http://www.deleukstetaarten.nl/ verkopen ze vlaaimix. Maar ik wil de vlaai eigenlijk gewoon helemaal zelf maken met basisingrediënten.
Het recept heb ik gevonden:

Ingrediënten
200 gram bloem
snufje zout
20 gram verse gist - 6 gram gedroogde gist.
15 gram boter
2 eetlepels olijfolie
100 ml melk
2 eetlepels basterdsuiker
1 eidooier
Springvorm of taartvorm van ongeveer 32 cm.

Bereidingswijze
1. Maak de melk lauw (niet heet!) en los de verse gist erin op. Gedroogde gist kun je niet oplossen in de melk, de gedroogde gist kun je gewoon bij de bloem doen. Wel de melk lauw maken!
2. Doe het zout onderin een kom en zeef de bloem erboven.
3. Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, olie en eidooier erbij
4. Schenk het gist/melk-mengsel erbij.
5. Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met behulp van een mixer met deeghaken.
6. Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe.
7. Zet het deeg afgedekt op een warme plaats om te rijzen, max. 30 minuten .
8. Na het rijzen opnieuw kneden en uitrollen tot de hele vlaaibodem bedekt kan worden (in dit geval ongeveer 32 centimeter).
9. Bekleed de vorm met het deeg.
10. Prik het deeg hier en daar in met een vork.
30 minuten bakken in de oven.
Ovenstand: Elektrisch 175° - Hetelucht 160°

Voor de zwitserse roomvulling:
Ingrediënten

4 eierdooiers
80gram suiker
50 gram bloem
500 ml melk
vanillestokje of een zakje vanillesuiker
300 ml slagroom

Bereidingswijze
1. De eierdooiers met de suiker door elkaar roeren, de gezeefde bloem erdoor mengen en met wat koude melk gladroeren.
2. De rest van de melk met het opengesneden vanillestokje aan de kook brengen, 20 minuten laten trekken en het stokje verwijderen.
3. Als je vanillesuiker gebruikt, kun je het vorige deel overslaan en de vanillesuiker aan het eiermengsel toevoegen.
4. Goed roerend de warme melk aan het mengsel toevoegen.
5. Daarna de massa al roerend aan de kook laten komen en ongeveer 4 minuten laten doorkoken.
6. De zeer dikke vla nu en dan roerend laten afkoelen tegen velvorming.
Velvorming kun je ook voorkomen door plastic folie op het oppervlak te leggen of wat suiker bovenop te strooien.
7. Slagroom stijfkloppen en mengen met de afgekoelde room.
8. De afgekoelde vlaai hiermee besmeren.
9. De taart afmaken met toefjes slagroom en cacaopoeder en eventuueel chocoladesnippers, vlokken of hagelslag.
Het is ook leuk om een plak chocola te raspen.


Ik maak trouwens van alles de helft voor een taartje van 15 cm doorsnede.
Waarschijnlijk heb ik dan iets teveel vlaaideeg. Maar dit kun je ook heel goed invriezen!
De gist kun je in de supermarkt kopen, in een zakje van dr. Oetker. Dit is gedroogde gist. Eén zakje van 7 gram komt overeen met 25 gram verse gist. Voor dit recept heb je 20 gram verse gist nodig. Dus dat is 5,60 gram gedroogde gist. Rond af naar boven en gebruik 6 gram.

2 opmerkingen:

  1. Ik kan nergens verse gist vinden, kan je ook gewoon meer droge gist gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het staat erachter :-) 6 gram gedroogde gist. Gebruik ik zelf ook altijd.

      Verwijderen