woensdag 6 juni 2012

Vlierbloesemsiroop

Vorig jaar in de vakantie in Oostenrijk kregen we van de verhuurder van het huisje een heerlijke siroop: Holunderblutensirup. Wij hadden geen idee wat het was. In het woordenboek werd niet over Holunder gesproken. Dat 'bluten' bloemen of bloesem betekende wisten we wel, maar van welke plant... En de vrouw des huizes kon het ons maar niet duidelijk maken.
Eenmaal thuis was het zo gevonden op internet. Het was gewoon de bloesem van de vlier, of ook wel de vlierbesstruik genoemd.

Afgelopen najaar maakte ik vlierbessensap (heerlijk!) en vanaf eind mei tot ongeveer eind juni bloeit de vlier.
Als je er eenmaal op let kom je ze overal tegen. En ruik je de zoetige lucht al van verre!
Eind mei maakte ik al de eerste siroop.

Je doet het zo:

Pluk een stuk of 20 vlierbloesem schermen. Laat even een half uurtje liggen zodat de meeste beestjes eruit gelopen zijn.

Snijd intussen 2 of 3 gewassen biologische citroenen in schijfjes.

Knip de meeste groene takjes van de bloemen.

Leg een laagje bloemen in een schone vaas of pan en leg er wat schijfjes citroen op. Zo om en om de bloemen mengen met schijfjes citroen. Vervolgens overgieten met ongeveer 3 liter water.

Laat dit alles afgedekt! minimaal 24 uur staan op een warme plaats. Als de zon schijnt zet je het lekker in de zon. Het geeft niet als de bovenste bloemen bruin worden.

Dan zeven door een schone theedoek, zonder wasverzachter gewassen. Het vocht opvangen in een schone pan. Goed uit laten lekken en eventueel het vocht eruit persen met een stamper.

Dit aan de kook brengen met ongeveer 1 kg kristalsuiker. Laat een paar minuten doorkoken.
Ondertussen de brandschone potten en flessen met goed heet water omspoelen zodat ze bestand zijn tegen de kokende siroop.


Dan de siroop overgieten in de potten of flessen. Deksel erop schroeven en meteen op zn kop zetten. Dan kan de lucht eruit en zit de pot vaccuüm dicht. Je kunt de siroop nu zeker een jaar bewaren. Eenmaal open in de koelkast bewaren.
Leng de siroop aan met ijskoud bruisend bronwater en ijsklontjes. Heerlijk op n warme dag!

Het internet staat vol met recepten voor vlierbloesemsiroop. Experimenteer hier eens mee.  Kijk wat je zelf het lekkerst vindt!

2 opmerkingen:

 1. wat een leuk blog, ik ga je volgen
  liefs jenneke
  http://creaties-jenneke.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedemorgen,

  Ik heb een Liebster Award gekregen en heb jou genomineerd om hem aan door te geven. Maar! Als je geen tijd of zin hebt: gewoon lekker niets mee doen hoor! ;-) Zie http://tantejannie.blogspot.nl/2012/09/liebster-award.html als je er wel aan mee wilt doen.

  Groetjes,

  Tante Jannie

  BeantwoordenVerwijderen