woensdag 23 februari 2011

Sinaasappelkwark taart

Het is al bijna weer weekend, maar toch nog even iets van het afgelopen weekend. Ik maakte een sinaasappelkwark taart. Heerlijk was die!
Hier volgt het recept, voor een taartje van 15 cm.

Bodem naar keuze:
Ik maakte biscuitdeeg en sneed dit doormidden. De andere helft is de diepvries in gegaan, dat gaat prima!
Als je nog eens een taart wilt maken, heb je de bodem al klaar (wel binnen 3 maanden gebruiken).
Je kunt ook een bodem van biscuitjes maken.


Ingrediënten voor de bodem:

50 gram patentbloem
2 eieren
10 gram maizena
70 gram kristalsuiker

Belangrijk: Was de beslagkom en gardes voor de mixer goed af met heet water en afwasmiddel! Doe je dit niet en er zit per ongeluk nog een (klein onzichtbaar) restje vet, zullen de eieren nooit stijf worden.

Splits de eieren, en klop het eiwit met de suiker stijf tot je de kom om kunt draaien zonder dat het eiwit eruit valt.
Roer dan de eidooiers er een voor een door (Mixer op de laagste stand zetten).
Spatel voorzichtig de gezeefde bloem en maizena erdoor.
Doe het beslag in een springvorm en bak het 40-45 minuten op 180 graden. (Hete lucht 160 C)

Na het bakken de taart meteen storten op een rooster en voor verwerking volledig laten afkoelen.

Ingrediënten voor de sinaasapelkwark:

250 gram magere naturel kwark
125 ml slagroom
50 gram kristalsuiker
Vanillesuiker, naar smaak, 1 of 2 zakjes
4 blaadjes gelatine
1 of 2 pers sinaasappels

Leg de gelatine blaadjes in ruim koud water te weken.
Boen 1 sinaasappel goed schoon en rasp het oranje van ongeveer de helft van de schil. Niets van het witte gedeelte meenemen, dat maakt het bitter!
Pers 1 of 2 sinaasappels uit, dat is een naar smaak.
Verwarm het sap in een pannetje en los er een voor een de gelatine blaadjes in op. Laat dit wat afkoelen.
Klop de slagroom met de suiker en vanillesuiker stijf, roer de kwark erdoor, en het sinaasappelrasp.
Vervolgens roer je langzaam de sinaasappelsap er door heen, langzaam omdat het sap nog warm is en het kwark mengsel dan makkelijk kan gaan schiften.

Ik proef dan even of het niet te zuur is. Misschien moet er nog wat suiker bij, of is het lekker nog wat sinaasappelsap toe te voegen. Het maakt niet uit dat hier dan geen gelatineblaadjes aan toegevoegd zijn.

Giet de sinaasappelkwark op de taartbodem in de springvorm en zet dit een paar uur in de koelkast.
Voor het serveren garneren met toefjes slagroom en mandarijn of sinaasappel partjes.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is zo. Het was een heerlijke frisse taart en bovendien zo klaar.

5 opmerkingen:

  1. Hoi Karlina,

    Hij ziet er zeer smakelijk uit!

    Al zou ik de sinaasappel vervangen door iets anders.Ik maak zoiets altijd uit een pak.

    Maar de bodem doe ik ook zo, veel lekkerderderder als die koekkruimels.Wat veel mensen doen.
    Het bewaard zich prima in de diepvries!
    Wij hadden een Kepelse Kersenvlaai,ook lekker!

    Het is al weer bijna weekend!!

    Lieve groetjes Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Looks delicious. I like that you used fresh orange slices.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hoi karlina, ik kom ff langs voor een punt het ziet er zo lekker uit! tja ik kies altijd voor het gemak van een pak! bedankt voor je leuke reactie op m,n hazen hihihih ik krijg geen kleintje meer hoor , 'k ben al 49 en het kan trouwens ook niet meer want ik ben 2 jaar geleden geopereerd ! maar ik hoop nog eens kleinkinderen te krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hoi karlina, even over die haas, er komt nog een grote haas, kleinkinderen zit er nog niet in, want de jongens moeten nog verkering krijgen en m,n dochter ook!
    mag ik nog een lekkere punt of is tie al op?
    weet je ik zie op tegen eieren splitsen hoe doe jij dat?

    BeantwoordenVerwijderen